Valeriaan: wat is het en waar dient het voor? Zijn meerdere voordelen (2024)

Valeriaan: wat is het en waar dient het voor? Zijn meerdere voordelen (1)

Valeriaan (valeriaan officinalis) Het is een medicinale plant die zich vanwege zijn kalmerende eigenschappen heeft verspreid en populair is geworden als behandeling om bepaalde milde aandoeningen die verband houden met het zenuwstelsel te verlichten.

Als er een plant is die we automatisch associëren met zenuwaandoeningen, dan is dat valeriaan, maar het is niet de enige toepassing. Dus als je het wilt weten waar is valeriaan goed voor, in dit artikel ontdek je dat voor veel meer dingen dan je tot nu toe wist.

wat is valeriaan

Valeriaan: wat is het en waar dient het voor? Zijn meerdere voordelen (2)

De gewone valeriaan, valeriaan van de apotheek of medicinale valeriaan, is een medicinale plant waarvan de wetenschappelijke naam is Valeriaan officinalis. Het is een vaste plant die behoort tot de familie Valeriaanaceae en dat het op natuurlijke wijze door heel Europa en gematigde streken van Azië wordt verspreid. Vervolgens is het verplaatst naar andere ecologische niches die in veel andere regio's van de wereld zijn verspreid.

Valeriaan kan tot anderhalve meter hoog worden. Het heeft bladeren die zijn samengesteld uit maximaal 12 smalle en getande blaadjes. De bloemen zijn klein en roze of wit van kleur en zijn gegroepeerd in corymbiforme bloeiwijzen. Bloei vindt plaats in het voorjaar en de zomer. Het groeit in vochtige bergomgevingen langs beken en aan de randen van loofbossen. De geneeskrachtige eigenschappen zijn te danken aan een reeks actieve principes die zich in wortelstokken en wortels bevinden.

Het is ook bekend als "kattengras" vanwege het effect dat het genereert in het gedrag van deze die blijkbaar worden aangetrokken door de geur van de plant die ze naderen om het te consumeren. Het wordt ook wel aangeduid als "alfañique" en onlangs, "plantaardig valium".

Het gebruik ervan gaat terug tot het oude Griekenland en het Romeinse rijk, toen het al bekend stond om zijn vele voordelen, vooral zijn ontspannende effecten, vandaar de naam: "valeriaan", uit het Latijn "valera", que significa "in goede gezondheid verkeren". Hippocrates beschreef de eigenschappen ervan en later schreef Galenus het voor als middel tegen slapeloosheid.

Valeriaan eigenschappen

De eigenschappen van valeriaan zijn te danken aan fyto-extracten die aanwezig zijn in plantaardige oliën uit ondergrondse delen van de plant: wortelstokken en wortels. Deze oliën zijn rijk aan chemische verbindingen waaraan hun effecten te danken zijn en zijn: valereenzuur, landgenoten, GABA, onder andere glutamine, arginine en alkaloïden.

Het belangrijkste effect van valeriaan is te danken aan deze verbindingen, en dat is het kalmerende werking en dat het op het gebied van farmacologie en fytotherapie is toegepast voor verschillende behandelingen van zenuwaandoeningen zoals slapeloosheid, la angst, prikkelbaarheid, tachycardie, gastro-intestinale spasmen en arteriële hypertensie onder andere van nerveuze oorsprong.

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) keurde het gebruik ervan goed als voedingssupplement om lichte nerveuze spanningen te verlichten en als aanvullend hulpmiddel bij behandelingen tegen slapeloosheid. Hij verklaarde dat hoewel klinische onderzoeken geen uitsluitsel geven, is aangetoond dat de werkzaamheid van valeriaan plausibele effecten heeft voor de geteste doeleinden.

Waar wordt valeriaan voor gebruikt?

Het gebruik van valeriaan wordt vaak geassocieerd met de behandeling van slapeloosheid of nervositeit. Hoewel dit het belangrijkste gebruik is, is het geïndiceerd voor de behandeling van andere aandoeningen waarvan u misschien niet op de hoogte was. Hieronder zullen we alle toepassingen beschrijven:

slapeloosheid behandeling

Valeriaan: wat is het en waar dient het voor? Zijn meerdere voordelen (3)

Verschillende klinische studies hebben het werkingsmechanisme van valeriaan fyto-extracten geanalyseerd en dat is aangetoond de anxiolytische, kalmerende en hypnotische werking is te danken aan een directe interactie met het GABAergische systeem van de hersenen. Dit systeem reguleert de productie van GABA, de neurotransmitter die verantwoordelijk is voor het remmen van de opwindingstoestanden van het zenuwstelsel. Aldus zou valeriaan, door de GABA-niveaus in de hersenen te verhogen (zowel vanwege het werkingsmechanisme als de samenstelling ervan in GABA), een effect hebben dat gelijkwaardig is aan dat van kalmerende middelen (benzodiazepinen). Het werkingsmechanisme is echter nog steeds niet volledig opgehelderd en wordt nog bestudeerd, aangezien andere werkingsroutes van de actieve principes van valeriaan worden gepostuleerd.

Wat tot op heden vaststaat, is dat valeriaan heeft aangetoond verminder de latentietijd bij het inslapen, dat wil zeggen, het slaagt erin de tijd die nodig is om in slaap te vallen te verkorten.

Daarom wordt valeriaan getoond als een natuurlijk alternatief voor traditionele medicijnen om uitslapen te bevorderen milde toestanden van slapeloosheid of in situaties van circadiane ritmestoornissen als gevolg van jetlag of periodes van stress.

Het is belangrijk op te merken dat, aangezien het een natuurlijke remedie is, de effectiviteit ervan alleen merkbaar zal zijn als het in de juiste doses wordt ingenomen, wat hoger zal zijn dan bij synthetische medicijnen. De doseringen zullen relatief hoog zijn en de behandelingen lang (tussen de 4 en 6 weken).

angst behandeling

Vanwege het reeds genoemde kalmerende effect kan valeriaan worden gebruikt om een ​​toestand van rust te kalmeren milde angst, hoewel er in die zin nog steeds geen wetenschappelijk bewijs is voor significante werkzaamheid. Het kan echter als hulpmiddel worden gebruikt in deze situaties en zelfs in gevallen van hyperactiviteit bij kinderen, nerveuze hoofdpijn en tachycardie.

Het is ook aangetoond dat het gunstige effecten heeft in situaties van hypertensie van nerveuze oorsprong en kan dienen als ondersteuning voor mensen met een neiging om de zenuwen te somatiseren met gastro-intestinale spasmen of mensen die lijden aan prikkelbare darm.

We zien dus hoe het gebruik van valeriaan verder gaat dan de klassieke behandeling van slapeloosheid, omdat het andere aandoeningen van nerveuze oorsprong kan verlichten.

Als spierverslapper

Valeriaan: wat is het en waar dient het voor? Zijn meerdere voordelen (4)

De onderdrukkende werking van overexcitatie van valeriaan is ook effectief gebleken als spierverslapper, iets wat niet zo bekend is over dit natuurlijke supplement.

Daarom kan valeriaan erg nuttig zijn om spierspanning te verlichten na intensieve sportactiviteiten, om te kalmeren spiercontracturen, zenuwpijn en spierspasmen tijdens menstruatie, evenals het verminderen van sommige aandoeningen die ermee samenhangen menopauze zoals opvliegers, hoofdpijn, spierspanning of lage rugpijn.

Hoe valeriaan te nemen

Valeriaan kan in verschillende formaten worden ingenomen, afhankelijk van de aandoening die behandeld gaat worden, of op medische indicatie. bestaan tabletten, etherische oliën, infusies, vloeibaar extract, enz. die soms kan worden gecombineerd met andere natuurlijke supplementen zoals citroenverbena, citroenmelisse, klaproos... en zowel de dosis als de duur van de behandeling zal altijd worden aangegeven door een gekwalificeerde professional.

Bijwerkingen van valeriaan

Valeriaan nauwelijks bijwerkingen en over het algemeen is de inname ervan veilig en geschikt voor elke leeftijd. Farmaco*kinetische studies tonen aan dat het snel wordt gemetaboliseerd en niet langer dan 24 uur in het lichaam aanwezig blijft.

Bij gebrek aan afdoende studies en als voorzorgsmaatregel wordt het gebruik ervan alleen afgeraden of met de nodige voorzichtigheid voorgeschreven, in geval van zwangere en zogende vrouwen evenals kinderen jonger dan drie jaar en patiënten met nierfalen.

Het gebruik ervan samen met geneesmiddelen uit de benzodiazepinegroep of andere voedingssupplementen zoals sint-janskruid wordt ook niet aanbevolen vanwege de mogelijke interactie, evenals het vermijden van valeriaan met alcohol, cola of koffie om dezelfde redenen. Als dit soort combinatie wordt gemaakt, kunnen er twee dingen gebeuren: overmatige slaperigheid en onhandigheid of overmatige agitatie en angst. Het is dus noodzakelijk om in dit opzicht voorzichtig te zijn, altijd verwijzend naar een gewoonte en niet naar iets incidenteels. Het is duidelijk dat het drinken van koffie als we valeriaan een aantal dagen hebben ingenomen geen enkel schadelijk effect op ons zal hebben.

Er is echter waargenomen dat valeriaan zeer lang en in zeer hoge doseringen kan worden geconsumeerd duizeligheid, misselijkheid, hoofdpijn, vermoeidheid, maagproblemen, zweten, jeuk en zelfs waarvoor het is voorgeschreven: slaapstoornissen. Andere studies spreken van verwardheid, slaperigheid en onhandigheid.

Net als bij benzodiazepinen kan valeriaan, als het abrupt wordt ingenomen na langdurig gebruik, bepaalde effecten veroorzaken sintoma's van onthouding zoals duizeligheid en verwardheid. En genomen voor zeer lange periodes kan genereren enige afhankelijkheid.


Valeriaan: wat is het en waar dient het voor? Zijn meerdere voordelen (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Lidia Grady

Last Updated:

Views: 5903

Rating: 4.4 / 5 (45 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Lidia Grady

Birthday: 1992-01-22

Address: Suite 493 356 Dale Fall, New Wanda, RI 52485

Phone: +29914464387516

Job: Customer Engineer

Hobby: Cryptography, Writing, Dowsing, Stand-up comedy, Calligraphy, Web surfing, Ghost hunting

Introduction: My name is Lidia Grady, I am a thankful, fine, glamorous, lucky, lively, pleasant, shiny person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.